Parlando (FE2117)

Parlando (FE2117)
Productiviteit:
4
Smaak:
3
Vroegheid:
4
Ziekteweerstand:
4
Houdbaarheid:
4
Stevigheid:
4

Parlando is een middenvroege junidrager die ontwikkeld is in het high-chill substraat veredelingsprogramma van Fresh Forward. Het ras is geschikt voor de vroege substraatteelten met een plantfatum van eind december tot eind april. Het ras onderscheidt zich door een uitstekende en zeer uniforme vruchtkwaliteit met een hoge opbrengst en ziektetolerantie.

Plant en groeiwijze
Het gewas van Parlando kenmerkt zich als groeikrachtig en open. De plantarchitectuur is recht opgaand waardoor de bloemtakken makkelijk door te halen zijn. Het blad heeft een opvallende donkergroene kleur met ovaalvormige bladschijven. Opvallend voor de plantarchitectuur van Parlando zijn de lange bloemtakken. De eerste bloemtakken hebben 9 tot 11 vruchten per tak, terwijl de daaropvolgende bloemtakken lichter zijn met 6 tot 7 vruchten per bloemtak. De bloemen van Parlando zijn relatief klein, maar groeien uit tot mooie grote vruchten.

Oogst
De rijptijd van Parlando is middenvroeg, enkele dagen later dan M. Centenary. In vergelijking met M. Centenary komt de productie van Parlando rustig op gang, maar gaat deze langer door. De mooie spreiding in bloemtakken zorgt voor een lang oogstvenster met behoud van vruchtmaat en dus hoge opbrengsten.

Vruchtkwaliteit
De vruchten zijn lang conisch van vorm en hebben een intensief rode kleur. Parlando onderscheidt zich vanwege zijn uitstekende zetting gedurende de gehele teelt, wat zorgt voor een hoog percentage klasse 1 vruchten. Het smaakprofiel kenmerkt zich door de goede zoet zuur balans, in combinatie met een lekker aardbeiaroma. Hiermee sluit Parlando perfect aan bij het smaakprofiel van Elsanta. Parlando is een stevige aardbei waardoor het geschikt is voor de langere distributiekanalen.

Ziekteresistenties
Parlando heeft een goede tolerantie tegen Phytophthora cactorum en meeldauw. In de praktijk hoeven met beide ziektes geen problemen te worden verwacht indien er preventieve behandelingen worden uitgevoegd, zowel in de opkweek als tijdens de teelt.

Vollegrond
In 2022 zijn de eerste proeven gedaan met Parlando in de vollegrond. De eerste resultaten zijn goed, waarbij het ras beter lijkt te presteren op ‘jongere’ bodems zonder een aardbei historie. Ook in de vollegrond valt Parlando op door z’n karakteristieke eigenschappen: het open planttype en de uitstekende vruchtkwaliteit. Qua positionering kan Parlando ingezet worden voor de vroege vollegrond teelten, zowel onder tunnels als in de onbedekte teelt. In periodes van hitte kan zonnebrand optreden vanwege het open gewas en de lange bloemtrossen.

Rijptijd tijdsbalk: