Biologisch plantmateriaal

‘WAT IS BIOLOGISCH? Een product, perceel of dier is biologisch als het is gecertificeerd volgens de geldende regelgeving. Certificeren kan alleen als het product (en de hele keten ervoor), perceel of dier onder controle staat. Skal certificeert alle biologische productie in Nederland. Alle overige niet gecertificeerde producten, percelen of dieren noemen wij in het informatieblad gangbaar…’
[uit het infoblad ‘Biologische teelt van gewassen – Skal]

 

Plantenkwekerij de Kemp voldoet aan alle eisen die het Skal voor de kweek van biologisch plantmateriaal stelt. Onkruid wieden. Absoluut geen kunstmest gebruiken. Een duidelijke scheiding tussen biologische en gangbare percelen. Dierlijke mest gebruiken. De velden schoffelen. Of kiezen voor het planten van bodembedekkers. Zomaar enkele activiteiten die plantenkwekerij de Kemp inzet voor het kweken van biologisch plantmateriaal.

In 2012 zette plantenkwekerij de Kemp de eerste stappen. Heel voorzichtig. Het was niet alleen ‘de vraag’ die vanuit de aardbeisector zelf kwam om te starten, plantenkwekerij de Kemp wil zelf ook een bijdrage leveren aan een duurzame teelt en gebruikte al biologische technieken in de gangbare teelt.
Met enkele ervaren biologische kwekers ging plantenkwekerij de Kemp destijds om tafel zitten. Aan welke eisen moet biologisch plantmateriaal voldoen? Wat verwachten de afnemers van biologisch plantmateriaal? En welke rol lag er voor plantenkwekerij de Kemp in het verschiet bij de opkweek van biologisch plantmateriaal?
Een heuglijke middag, die eerste bijeenkomst. Niemand die toen ook maar had kunnen bedenken, dat de verkoop van biologisch plantmateriaal zo’n vaart zou lopen.

Zeg je anno 2020 ‘biologisch plantmateriaal’, dan zeg je Plantenkwekerij de Kemp. Momenteel één van de toonaangevende bedrijven in deze branche. Voor komend jaar staat er weer meer biologisch plantmateriaal gepland dan voorgaande jaren. 

 

Voor meer info bekijk onze BIO-folder