Verdi

Verdi
Productiviteit:
5
Smaak:
4
Vroegheid:
4
Ziekteweerstand:
5
Houdbaarheid:
3
Stevigheid:
3

Verdi (voorheen FE1711) is een eenmaaldrager uit het Fresh Forward programma, die helder- tot donkerrode vruchten produceert, waarbij zijn mooie aardbeiglans onmiddellijk in het oog springt. De smaak van Verdi maakt de tongen ook los; erg sappig en lekker zoet. Verdi brengt grote kegelvormige vruchten voort, die strak en uniform ogen. De vruchten van de Verdi laten zich goed bewaren, wat de keuze van het aantal afzetmogelijkheden vergroot.

Oogst
De eerste vruchten van Verdi laten zich enkele dagen voor Sonata al zien. Deze voorsprong behoudt Verdi tot ver in de tweede helft van de oogst. De totaalopbrengst is uiteindelijk iets lager dan Sonata.

Uiterlijk
De lange kegelvormige vruchten van Verdi zijn in het begin van de oogst groot, strak en uniform van vorm. In de tweede helft van het oogstseizoen worden de vruchten van Verdi kleiner en korter. De kleur van Verdi is aan de donkere kant, in de open teelten kleuren de vruchten van deze nieuwkomer van helderrood tot donkerrood. Hierdoor is Verdi in de kas goed op kleur te krijgen. Zijn aardbeiglans mag uniek genoemd worden. Zijn vruchten zijn steviger dan die van Sonata. De vruchthuid is iets gevoeliger in vergelijking met een soort als Sonata. De smaak van Verdi laat zich het best omschrijven als erg sappig, lekker zoet en licht zuur. Verdi heeft een herkenbaar aroma dat het best omschreven kan worden als het aroma van zwarte bessen. De bewaarbaarheid van Verdi is een absoluut pluspunt te noemen. Gedurende langere tijd behouden de vruchten hun kenmerkende glans.

Plantkenmerken
De plant van Verdi is gezond en robuust. De bladeren zijn glanzend lichtgroen en gekarteld. De laat vertakkende trossen, die gemiddeld genomen acht bloemen bevatten, hebben een goede lengte, maar blijven onder het gewas bij de normaalteelt. Op stellingen verdient het de aanbeveling de trossen voldoende te ondersteunen.

Ziekte en stress gevoeligheid
Het gewas is resistent tegen Phytophthora cactorum en goed bestand tegen ziektes als Verticillium en meeldauw. Verdi kan soms verkleuring vertonen die duidt op mogelijk ijzer- of stikstofgebrek. In de zomer van 2018 is gebleken dat de plant hittetolerant is.

Het mag duidelijk zijn: Verdi is een midden-vroege eenmaaldrager die de concurrentie met soorten als Darselect, Malling Centenary en Honeoye aan zou moeten kunnen!

Voor meer info bekijk onze folder

Rijptijd tijdsbalk: