Sonsation

Sonsation
Productiviteit:
4
Smaak:
3
Vroegheid:
2
Ziekteweerstand:
4
Houdbaarheid:
3
Stevigheid:
2

Sonsation is middentijdse junidrager die stevige en heerlijke aardbeien produceert. Mocht er een perfecte aardbei bestaan dan zou Sonsation zeker meedingen naar deze eretitel. Wat te denken van zijn perfecte aardbeiglans en het plukgemak bij de telers?

Teelt

Sonsation is een makkelijk groeiend ras met een sterke wortelontwikkeling wat leidt tot een compacte plant met omhoogstaand blad. Zijkronen worden makkelijk aangemaakt. De bloemtrossen zijn goed beschermd tegen lentevorst. De bloemen hebben een hoge pollenkwaliteit, wat de goede vruchtzetting van de Sonsation verklaart. Het doorhalen van de trossen gaat sneller dan bij de Sonata. Vanaf de bloei heeft de plant een hogere behoefte aan Kalium. De vruchten zijn goed zichtbaar en zijn daardoor makkelijk te plukken. Sonsation blijkt tolerant te zijn tegen phytophthora cactorum, maar een preventieve behandeling wordt aangeraden. In het veld laat dit ras ook hoge tolerantie tegen meeldauw zien. Sonsation heeft extra magnesium nodig in het voedingsprogramma. Het ras is ook geschikt voor een vroege stookteelt.
Vanwege het risico op Mucor, moeten de planten niet te dicht naast elkaar geplant worden. 

Oogst en verkoop

De vruchten van Sonsation lijken erg veel op die van Sonata. De vruchten zijn oranjerood van kleur, kegelvormig, hebben een mooie glans – zelfs onder moeilijke omstandigheden - en smaken voortreffelijk. Het is natuurlijk niet voor niets dat je de Sonsation op steeds meer verkooppunten in de schappen ziet liggen. De eerste vruchten kunnen gegroefd zijn. De stevigheid is iets beter dan die van Sonata. Deze stevigheid in combinatie met de aangename sappigheid, verzekert de uitstekende kwaliteit van deze vrucht. Sonsation is niet alleen geschikt voor directe verkoop maar ook voor de verkoop via supermarkten binnen korte afstand.

Het mag duidelijk zijn: van Sonsation wordt iedereen blij; zowel de aardbeiliefhebbers als de telers ; en zeker als de Sonsation-planten van de Kemp BV komen; die geven net iets extra’s…

Rijptijd tijdsbalk: