Korona

Productiviteit:
4
Smaak:
4
Vroegheid:
3
Ziekteweerstand:
3
Houdbaarheid:
1
Stevigheid:
2

Korona, de smaakaardbei! Korona staat bekend om haar uitstekende smaak. De vruchten zijn groot, uitzonderlijk zoet en hebben een mooi donkerrood uiterlijk. Korona wordt veel gebruikt voor huisverkoop en zelfplukvelden in Duitsland.

Kenmerken

  • Topsmaak
  • middelvroeg ras
  • mooie, rode vruchten

Vruchtkwaliteit
Korona heeft een glanzende donkerrode kleur, van binnen zijn de vruchten rood gekleurd. Korona heeft een goede vruchtzetting. De vruchten hebben een goede  grootte, kegelvormig en redelijk gelijkmatig van grootte en vorm. Op het gebied van stevigheid scoort Korona minder goed; de vruchten zijn minder stevig en daardoor kwetsbaar, drukplekken zijn vrijwel direct zichtbaar. Voorzichtig plukken is een vereiste en korte lijnen in de verkoop is een vereiste. Korona kenmerkt zich door de zoete, sappige smaak. Korona heeft een aangenaam aardbeiaroma, een hoge Brix-waarde ( >10) en de smaak is duidelijk beter dan die van de meeste andere rassen.

Bloei en plukperiode
Korona heeft  kleinere bloemen met stevige bloemtakken met goed stuifmeel voor een goede zetting. Het gemiddelde vruchtgewicht is vergelijkbaar met dat van Elsanta. De pluk periode van Korona is ongeveer gelijk met Elsanta.

Productiviteit
De productiviteit van Korona is goed. Het percentage eerste kwaliteit vruchten is hoog. De eerste vruchten zijn groot, later wordt de vruchtmaat kleiner. Zeker in een meerjarige teelt kan de vruchtmaat tegenvallen. De houdbaarheid van de vruchten is beperkt.

Ziektegevoeligheid
De planten van Korona zijn weinig vatbaar voor verwelkingsziekte (Verticillium dahliae) en meeldauw (Sphaerotheca macularis), en zeer weing vatbaar voor roodwortelrot (Phytophthora fragariae) en paarse vlekkenziekte (Alternaria alternata) en  stengelbasisrot (Phytophthora cactorum ). De vruchten zijn iets vatbaar voor vruchtrot (Botrytis cinerea) en vatbaar voor meeldauw (Sphaerotheca macularis).

Rijptijd tijdsbalk: