Jive

Jive
Productiviteit:
5
Smaak:
3
Vroegheid:
2
Ziekteweerstand:
3
Houdbaarheid:
5
Stevigheid:
5

Jive is een late éénmaaldrager met grote, stevige en sterk glanzende oranjerode aardbeien. Deze goed gevormde en aantrekkelijke vruchten zijn voor een laat ras bijzonder. Ze rijpen langzaam en de oogst is gemiddeld 7 tot 10 dagen later dan die van Sonata. De plant is compact en robuust met een zwaar, uitgebreid wortelstelsel en de bladeren hebben een opvallende donkergroene kleur. Jive maakt weinig uitlopers waardoor de meeste energie direct beschikbaar is voor de vruchten en bloemtakken.

KenmerkeJive

• Laat ras
• Hoge opbrengst
• Goede vruchtzetting
• Goede houdbaarheid
• Grote vruchten
• Glanzende, oranjerode vruchten

Toepassing
Jive is geschikt voor de koelere klimaatzone in West-Europa, hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen. Het ras is een alternatief voor Florence in de normale teelt en frigoteelt. Maar het is ook een interessant ras voor een gekoelde teelt of een teelt op stellingen in de zomer in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Jive kan beter omgaan met warmtestress dan Sonata. Ook bij hoge temperaturen maakt het ras eerst voldoende gewas voordat de trossen zich ontwikkelen. Hierdoor blijft de vruchtmaat beter en zijn de aardbeien makkelijk en snel te oogsten.

Vruchtkwaliteit
Jive maakt grote, vlezige vruchten, die voller smaken dan vruchten van de meeste andere aardbeirassen. De vruchten zijn uniform van vorm en doorgaans langwerpig. De eerste vruchten kunnen een enigszins afgeplatte brede punt hebben. Opvallend bij Jive zijn de glans, de vruchtmaat en de mooie oranjerode kleur. Vooral voor de groep van late rassen, waartoe Jive behoort, is dat vrij uniek. De langzame afrijping van de vruchten zorgt voor een gemiddeld vruchtgewicht dat aanzienlijk hoger is dan bij Sonata. De vruchten zijn bovendien steviger en minder kwetsbaar. Drukplekken zijn meestal nauwelijks zichtbaar. Vandaar dat Jive gedurende een lange tijd haar mooie, aantrekkelijke uiterlijk behoudt en uitblinkt in houdbaarheid. De vruchten kleuren maar langzaam door, waardoor ze langer aan de planten kunnen blijven en het mogelijk is de oogst wat uit te stellen. De aardbeien zijn vrij goed bestand tegen regen.

Bloei en plukperiode
De kwaliteit van de bloemen van Jive is erg goed. De bloemen zijn grof en produceren veel stuifmeel, waardoor het percentage misvormde vruchten laag is. De bloei is duidelijk later dan die van Sonata. Het aantal bloemen per tros is lager, maar dit wordt gecompenseerd doordat Jive meer trossen maakt. Dit resulteert ook in een goede oogstspreiding en een vrij lange oogstperiode. De bloemtakken staan rechtop maar blijven meestal net onder het blad. Het optimale oogstmoment is als de vruchten oranjerood zijn. Voor een volle smaak dient men de vruchten rijp te plukken.

Productiviteit
De opbrengst van Jive is aanzienlijk hoger dan die van Sonata. Het ras is vrij makkelijk te plukken, maar ook weer niet zo makkelijk als Sonata, omdat de vruchtstelen steviger zijn. Door het stevige, open en opgaande gewas en het hoge vruchtgewicht wordt er een hoog plukrendement behaald en dat is juist een voordeel van Jive. Ook is er door de grove vruchten, met een goede kwaliteit, relatief weinig sorteerarbeid nodig bij het oogsten.

 

Voor meer info bekijk de folder

Rijptijd tijdsbalk: