Elsanta

Elsanta
Productiviteit:
4
Smaak:
3
Vroegheid:
3
Ziekteweerstand:
2
Houdbaarheid:
3
Stevigheid:
2

ELSANTA, één van de meest geteelde rassen. Elsanta is een stevig aardbeiras met een goede houdbaarheid. Door de hoge productie, de stevigheid en de lange houdbaarheid van de vrucht is Elsanta uitermate geschikt voor zowel de teler als de handel. De grote vrucht heeft een goede smaak met een sterk aardbeiaroma. Elsanta wordt in grote delen van Europa op grote schaal geteeld.

Vruchtkwaliteit
Elsanta heeft een goede smaak en een sterk aardbeiaroma. De vruchten zijn stevig en conisch van vorm en hebben een glanzende, rode kleur. Inwendig is de vrucht rood maar de kern blijft wit. Het kroontje zit stevig op de vrucht. Elsanta heeft een sterke vruchthuid waardoor ze niet gevoelig is voor drukplekken en is daarom zeer geschikt voor verse consumptie.
 
Bloei en plukperiode
Elsanta kenmerkt zich door haar forse en brede vruchten met lange, stevige vruchttrossen. 
Elsanta maakt redelijk grote bloemen. De meeldraden van de eerste bloemen zijn vaak minder goed. De overige bloemen hebben vaak redelijk tot goed ontwikkelde meeldraden. Elsanta is een middentijds afrijpende aardbei. In de vollegrond is Elsanta doorgaans één à twee dagen vroeger dan Sonata. In de gekoelde teelt is de oogst geconcentreerder dan Sonata. Hierdoor worden de vruchten snel kleiner.
 
Productiviteit 
De opbrengst van Elsanta is hoog tot zeer hoog. De vruchten zijn makkelijk te plukken, omdat de vruchten fors zijn en de planten lange, stevige vruchttrossen hebben. Kenmerkend zijn de kleine kelkbladeren. Het percentage misvormde vruchten ligt hoger dan bij Sonata, vooral bij een vroege voorjaarsteelt. Ook is het aandeel klasse I bij Sonata hoger dan bij Elsanta.
 
Rijptijd tijdsbalk: